רכישת או מכירת נכס היא ללא ספק עסקה מורכבת שמצריכה התעסקות עם סכומי עתק, כך שיש לוודא שמרוויחים את המרב ושבו זמנית לא מסתבכים מבחינה חוקית. מכאן שהסכמים משפטיים הם חלק אינטגראלי מהמשוואה, כאשר הסכם מכר מהווה שחקן מרכזי. מכאן שאם לא רוצים להפסיד או לפספס סעיף שעשוי לשחק לטובתכם, בהחלט הכרחי לפעול לצד עורך דין שבקיא בתחום ושדואג לשמור על האינטרסים שלכם – אלו שמנוגדים לצד השני.
כיצד מתנהלים באופן בטוח?
חוק המקרקעין קובע שכל עסקה בתחום צריכה להיות מגובה בהסכם מחייב, וכאן נכנס הסכם מכר לתמונה. כפי שתכף נראה, מדובר בהסכם שמעניק תמונה מלאה לגבי מי מוכר מה, בכמה, למי, באלו תנאים ואף מהו המצב המשפטי של הנכס. מדובר בהסכם בעל תוקף משפטי שמסדיר את מערכת היחסים שבין שני הצדדים לגבי הנכס שעומד למכירה. מכאן שאם לא רוצים לטעות, רצוי לוודא שהתהליך מתבצע בליווי מקצועי של עו"ד שבקיא בתחום ושחושב על האינטרסים שלכם, כך שגם אם לא ברור כיצד ניתן לקדם את האינטרסים הכלכליים (או אלו הערות מוטב להוסיף להסכם), ניתן להיות רגועים, גוף מנוסה ומקצועי פועל עבורכם, מנסח ומוסיף הערות בהתאם לסך האינטרסים אישיים. כמו כן, טוב לדעת שכיום לא רק ניתן להשיג ייצוג מקצועי, אלא גם ניתן לסגור את הפינה באופן מקוון – בלי יותר מדי התרוצצויות, כך שניתן להתפנות למשימות משלימות.
מה נכלל בהסכם מכר?
כאמור, הסכם מכר כולל שורה ארוכה של סעיפים ואין דבר כזה הסכם מוכן. בין היתר ההסכם כולל את השמות ומספר תעודות זהות של שני הצדדים, פרטים מלאים אודות הנכס (גוש, חלקה קומה), הסכם שיתוף (בהנחה שקיימים מספר בעלים), פירוט אודות החוב שקיים למשכנתא (כולל מועד סילוק החוב), עלות מכירה לצד הסכם פריסת תשלומים, קביעת תאריך העברת הנכס לצד פעולות משלימות, בדיקה מטעם עורך דין לגבי היטל השבחה ומס שבח, אסמכתא לאי חובות (לח"ח, לעירייה וכדומה), הגדרה מי משלם מה (נהוג שהרוכש משלם מס רכישה ואילו המוכר משלם מס שבח) וכדומה.
מסמכים נדרשים
לצד הנאמר, יש להבין שלא מעט מסמכים משלימים נדרשים גם כן כדי לערוך כראוי את ההסכם. מכאן שייתכן שתידרשו להשיג ייפוי כוח שמאפשר לעורך הדין לייצג אותכם, וייתכן שתידרשו להשיג נסח טאבו מלשכת רישום המקרקעין, וזאת לצד מכתב כוונות מטעם הבנק (בנוגע למשכנתא שנותרה), צווי ירושה, הסכם שכירות שעדיין בתוקף וכדומה. מכאן שלא מעט ניירת מהווה חלק מהמשוואה, ועל כן אין כמו מעורבות של עו"ד כדי לעשות סדר, ואין כמו הליך מקוון שמונע השקעה מרובה של זמן.
בחינה מקיפה וחשובה של עו"ד מקצועי
יש להבין שזיכרון דברים אומנם דומה להסכם מכר, אך שונה מבחינה משפטית, ואף יש להבין שגם אותו אין לערוך ללא ייעוץ של עו"ד. עוד נציין שעו"ד אינו רק מסייע להפוך את החוזה לרשמי ולוודא שהוא מייצג כראוי את הצד שלכם, אלא בין היתר הוא גם מסייע לבחון מגוון אלמנטים חשובים, כאלו שללא ידע וניסיון בקלות ניתן לפספס. מבקשים דוגמאות? ובכן עורך דין ידרוש לבחון האם הדירה מושכרת, האם קיימים ברקע שעבודים או חובות קודמים, האם קיים היתר בנייה, האם קיימים פגמים משמעותיים בנכס, האם קיימות חריגות בנייה וכדומה. מעבר לכך, ראוי לציין שבין היתר עו"ד מסייע לוודא האם לאחר הרכישה תידרשו לשלם מיסים, או לחלופין האם תזכו להשיג הנחות.