מבוגרים בעלי מוגבלות נדרשים לשנות את אורח החיים שלהם ובהתאם לכך ליצור סביבה בטוחה יותר, זאת לאור המוגבלות אשר מונעת מהם לקיים את אורח החיים כפי שהיה. למעשה, תהליך של הנגשת הבית הוא תהליך מורכב שנועד לספק לאדם בעל מוגבלות לחיות חיים נורמטיביים ככל האפשר ותוך שימת דגש על עצמאות ותפקוד מלא או חלקי בתוך הבית, ככל שמתאפשר.

לפני שמתחילים לבצע את השינוי נדרש קודם כל לבחון את רמת המסוגלות של האדם בהתאם למוגבלות ממנה הוא סובל וכן לבחון את הנושא של ייפויי כוח מתמשך. מדובר במסמך משפטי המהווה תחליף לאפוטרופוס והוא נועד לאפשר לבגיר (לרוב בני משפחה) לקבל החלטות בנוגע לאדם בעל מוגבלות שאינו יכול לקבל את ההחלטות בשם עצמו ובאופן עצמאי. מדובר בהליך שמאפשר לכם כבני המשפחה או הקרובים של האדם להתאים את הבית כמו גם לקבל החלטות בנוגע לאופן הטיפול, מתוך מטרה ליצור איכות חיים משופרת ככל האפשר. מידע בנושא באתר Rlaw  מאפשר לכם לקבל את כל המידע החשוב ביותר בנוגע להליך, כחלק מההיערכות המתבצעת לטובת התאמת הבית אבל גם יצירת מערך משפטי תומך באדם בעל מוגבלות שאינו יהיה מסוגל לקבל החלטות בעתיד, ועל כן מדובר בהליך משפטי המאפשר לכל אדם למנות אדם מטעמו אשר יהיה אחראי על שלומו ובטחונו כאשר לא יהיה מסוגל לכך.

איך מתאימים את הבית?

ראשית, רצוי להתייעץ עם אנשי מקצוע המתמחים בתחום מתוך מטרה לבחון את המצב הקיים של הבית ובהתאם לכך לקבל החלטות לגבי החדרים בהם נדרש לבצע את השינוי. לרוב מדובר בחללים מרכזיים: אמבטיה, חדר השינה והסלון. לכל חדר צריך לתת את הדגש ועל כן לפני שאתם מתחילים במלכת השיפוץ צרו קשר עם אדריכל בעל שם כמו גם אנשי מקצוע שכבר ביצעו בהצלחה פרויקטים מהסוג הזה, מתוך מטרה למנוע בזבוז של כספים וכן יצירת עבודת תכנון הלוקחת בחשבון את המאפיינים האישיותיים והצרכים, לטובת התאמה נכונה.

חדר האמבטיה והשירותים

חדר האמבטיה הוא חדר לח ורטוב ולכן הסכנה של נפילה או פציעה הוא מוכפל כאשר מדובר באדם בעל מוגבלות. על כן, אם יש מקלחון החליפו אותו באמבטיה המיועדת לבעלי מוגבלות ואשר מאובזרת במעקה וידיות לטובת אחיזה כך שבעל המוגבלות יוכל לתפקד או לקבל סיוע בעת הרחצה, לצד כיסא אמבטיה אותו ניתן להציב בעת הצורך. בנוסף, רצוי להתקין מעקה גם בחדר השירות המספק נוחות אבל גם יציבות בישיבה ובקימה מהאסלה. מדובר באביזרים שעלותם היא עשרות שקלים בודדים ועל כן מדובר באלמנט פשוט אבל גם בעל משמעות אדירה בתהליך של התאמה של הבית.

איך מתאימים את הבית לאדם בעל מוגבלות?

חדר שינה

הנגשה של חדר השינה מבחינת הריהוט צריכה להתבצע קודם כל באמצעות החלפה של המזרן למזרן איכותי שמונע פצעי לחץ, בשל שכיבה ממושכת המאפיינת מאוד בעלי מוגבלות. בנוסף, רצוי להתקין לצד המיטה מעמד המאפשר לאדם לקום בצורה נכונה ויציבה, בהתאם לגובה של בעל המוגבלות. אם מדובר באדם בעל מוגבלות קשה, אפשר בהחלט לבדוק אופציה של רכישה של מיטה סיעודית. מדובר במיטה מתכווננת ועלותה יכולה להגיע לאלפי שקלים, אולם היא מהווה פתרון אידיאלי בעבור בעלי מוגבלות קשה שנדרשים להישאר במיטה ואינם מסוגלים לקום אלא באמצעות סיוע. באמצעות חברה מקצועית המתמחה בתחום ניתן ליצור מערך מותאם אישית של חדר השינה מבחינת אביזרים – החל ממעקה ועד ידיות מיוחדות שמאפשרות עצמאות חלקית או מלאה.

סלון

בכל הקשור להנגשה של הסלון ניתן ואף רצוי להשתמש במערכות של בית חכם. מדובר במערכת שמאפשרת שליטה מלאה על הבית – החל משליטה על כניסת האור לבית באמצעות תריסים חשמליים ועד שליטה על טמפרטורת הבית. בנוסף, אם אתם מבחינים כי בעל המוגבלות אינו יכול לגשת למתגים מסוימים או שהוא נתקל בקושי, נדרש לבצע שינוי של המתגים כמו גם הציוד מתוך מטרה ליצור נגישות מלאה.

 

לסיכום, כפי שראיתם יש לא מעט צעדים אותם נדרש לבצע בכדי להתאים את הבית בעבור אדם בעל מוגבלות. אולם, באמצעות הסקירה הזו לצד התייעצות עם אנשי מקצוע מומחים תוכלו ליצור בית בטוח בעבור אדם בעל מוגבלות.